Ανάπτυξη με Πρόγραμμα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
Textbox Section

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις τροποποιήσεις της δασικής νομοθεσίας, το Γιαννιώτικο Σαλόνι και την αμπελουργική ζώνη Ζίτσας

Ιωάννινα, 11/4/2017

“Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις τροποποιήσεις της δασικής νομοθεσίας, το Γιαννιώτικο Σαλόνι και την αμπελουργική ζώνη Ζίτσας”

Ο Γιάννης Καραγιάννης, τοποθετήθηκε την Δευτέρα, 10 Απριλίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας “Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις”.

Στην ομιλία του, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως βασική επιδίωξη της κυβέρνησης με τις ρυθμίσεις που προτείνει το εν λόγω νομοσχέδιο είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του έργου της κατάρτισης των δασικών χαρτών και η χορήγηση εργαλείων στους πολίτες για τη διαφύλαξη και προστασία των δικαιωμάτων τους.

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε εκτενώς στις τροποποιήσεις που εξυπηρετούν τη γεωργική δραστηριότητα και την αγροτική παραγωγή, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών γεωργικής εκμετάλλευσης εκχερσωμένων αγροτεμαχίων, καθώς και στις ρυθμίσεις που ικανοποιούν ζητήματα των ΟΤΑ, όπως η ατέλεια στην υποβολή αντιρρήσεων για δημοτικές εκτάσεις και η χρονική επέκταση της διαδικασίας υποβολής των οικιστικών πυκνώσεων.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, βάσει του οποίου περνάει στην κυριότητα του Δήμου Ιωαννιτών το Γιαννιώτικο Σαλόνι. Μνημόνευσε την κοινοβουλευτική του παρέμβαση για το θέμα με την κατάθεση σχετικής ερώτησης στον υπουργό Περιβάλλοντος τον Δεκέμβριο του 2015 και υπογράμμισε τις επίμονες προσπάθειες που έχει καταβάλει η σημερινή Δημοτική Αρχή, με κορύφωση την κατάθεση νομοθετικής πρότασης τον Νοέμβριο του 2016, για να πάρει ξανά την κυριότητα του χώρου.

“Η συγκεκριμένη πρόταση του Δήμου έτυχε της έμπρακτης υποστήριξης όλων των Γιαννιωτών και η παρούσα κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση να επιλύσει το ζήτημα και να αποδώσει το Πάρκο Πυρσινέλλα στους νόμιμους δικαιούχους του, τους πολίτες των Ιωαννίνων, οι οποίοι καλούνται τώρα να το αγκαλιάσουν ξανά, να το προστατέψουν και να διασφαλίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας, επισημαίνοντας την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης βάσει της οποίας θα αποδίδονται αποκλειστικά για γεωργική χρήση εκτάσεις που σύμφωνα με αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 είχαν αγροτική μορφή και καλλιεργούνταν ως αμπελώνες και που σήμερα, λόγω της εγκατάλειψής τους, καλύπτονται με δασική βλάστηση.

Comments are closed.