Ανάπτυξη με Πρόγραμμα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
Textbox Section

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για τον θεματικό τουρισμό

Ιωάννινα, 6/12/2018

“Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για τον θεματικό τουρισμό”

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης τοποθετήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Τουρισμού «Θεματικός τουρισμός – Ειδικές μορφές τουρισμού – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης – Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας».

Κατά την ομιλία του ο κ. Καραγιάννης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Είναι γνωστό πως ο τουρισμός αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης, και πως διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Η εφαρμογή της εθνικής τουριστικής πολιτικής και ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Τουρισμού, έχουν πετύχει την τελευταία τριετία σημαντικά αποτελέσματα, όπως: η επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου, η ανάδειξη νέων προορισμών, το άνοιγμα νέων αγορών με επισκέπτες υψηλής αγοραστικής δύναμης, και η δημιουργία πλαισίου για νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ο θεματικός τουρισμός αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, με τεράστια δυναμική, που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που μπορεί να προσφέρει εμπειρίες θεματικού τουρισμού 365 ημέρες τον χρόνο, η ανάπτυξή του αποτελεί αναγκαιότητα για την ποιοτική αναβάθμιση όλου του τουριστικού προϊόντος. Με το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρείται για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση για τον θεματικό τουρισμό στην Ελλάδα, με ένα σύγχρονο και σαφές πλαίσιο για  την ανάπτυξη, την οργάνωση και την εποπτεία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και της επιχειρηματικότητας στον θεματικό τουρισμό, που καλύπτει νομοθετικά κενά του παρελθόντος και αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν εντοπιστεί.

Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου θεσμοθετείται η έννοια του θεματικού τουρισμού, ως ειδική μορφή αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης που προσφέρει στον επισκέπτη βιωματικές εμπειρίες και ενθαρρύνει την αλληλεπίδρασή του με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Ο θεματικός τουρισμός κατηγοριοποιείται σε τουρισμό υπαίθρου (αγροτουρισμός, οινοτουρισμός, περιηγητικός τουρισμός, κλπ), τουρισμό αθλητικής αναψυχής και περιπέτειας (ράφτινγκ, αναρρίχηση, ορεινή πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, αιωροπτερισμός, εξερεύνηση σπηλαίων, κλπ), αεροπορικό τουρισμό, πολιτιστικό, θρησκευτικό – προσκυνηματικό, γαστρονομικό, συνεδριακό, εκπαιδευτικό και τουρισμό υγείας (που περιλαμβάνει τον ιατρικό, τον ιαματικό και τον τουρισμό ευεξίας).

Πρόκειται για τις πλέον σύγχρονες μορφές τουρισμού, που μπορούν να αναδείξουν τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά, την ‘ταυτότητα’, κάθε περιοχής. Συνδέουν την τουριστική δραστηριότητα με  τομείς της τοπικής οικονομίας όπως η αγροδιατροφή και η μεταποίηση, αναδεικνύουν την τοπική γαστρονομία τόσο στους χώρους εστίασης, όσο και με επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες (αγροκτήματα, οινοποιεία, ζυθοποιίες), προβάλουν την πολιτιστική κληρονομιά και όλες τις επιμέρους εκφάνσεις του τοπικού πολιτισμού (εκδηλώσεις, πολιτιστικές θεματικές διαδρομές), και προωθούν την αναγνωρισιμότητα και την επισκεψιμότητα ιερών μνημείων και τόπων.

Στηρίζουν έτσι τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα, ιδίως όμως σ’ αυτές τις περιοχές που δεν έχουν τη δυνατότητα να υποδεχθούν μαζικό τουρισμό, όπως είναι λόγου χάρη η περιοχή μου, ο νομός Ιωαννίνων, ο οποίος μπορεί να αξιοποιήσει σχεδόν όλες τις προαναφερθείσες δραστηριότητες θεματικού τουρισμού. Αυτές πρέπει να αποτελέσουν τη βασική κινητήρια δύναμη για τον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής, με στόχο τη διάχυση των ωφελημάτων της τουριστικής δραστηριότητας και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους, τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων, νέων θέσεων εργασίας, νέας επιχειρηματικότητας και νέων επενδύσεων. Η ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών επιχειρήσεων και ο προσανατολισμός στις ειδικές μορφές τουρισμού πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες σχεδιασμού για όλες τις περιοχές της χώρας που δεν επωφελούνται από τον μαζικό τουρισμό, και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι ρυθμίσεις που εισάγει το παρόν σχέδιο νόμου.

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου στη λειτουργία της εγχώριας τουριστικής αγοράς με παρεμβάσεις που αφορούν: α) την εξάλειψη παρωχημένων ρυθμίσεων στους  όρους αδειοδότησης τουριστικών επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, β) τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διοικητικών υπηρεσιών του τουρισμού, γ) την επίλυση θεμάτων λειτουργίας των τουριστικών γραφείων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, δ) την αντιμετώπιση νομοθετικών κενών και λειτουργικών προβλημάτων των τουριστικών λιμενικών υποδομών, και ε) την  προώθηση ρυθμίσεων για την τουριστική εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας τουριστικής παιδείας.

Το νομοσχέδιο για το θεματικό τουρισμό και τις ειδικές μορφές τουρισμού, έρχεται – σε συνέχεια μιας σειράς παρεμβάσεων του αρμόδιου υπουργείου με τις οποίες επιλύθηκαν τα τελευταία χρόνια μεγάλες παθογένειες της ελληνικής τουριστικής αγοράς – να διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα για τον ελληνικό τουρισμό που την έχει ανάγκη και την περιμένει όλη η αγορά. Θα ωφελήσει επιχειρήσεις του τουρισμού, προορισμούς και τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και επαγγελματίες σε πολλούς ακόμη παραγωγικούς κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό.

Κλείνοντας, επισημαίνω την ενεργή συμμετοχή του υπουργείου Τουρισμού σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη τουριστικών διαδρομών θεματικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Ευξείνου Πόντου (δημιουργία ιστορικών διαδρομών, δημιουργία βαλκανικής διαδρομής με σημεία αναφοράς τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αναγνωρίσιμα τοπόσημα, διακρατικές συνέργειες στο πλαίσιο του ‘Δρόμου του Μεταξιού’) με στόχο την ενίσχυση των τουριστικών ροών μεταξύ των προορισμών της περιοχής.

Comments are closed.