Ανάπτυξη με Πρόγραμμα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
Textbox Section

Ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2019

Ιωάννινα, 14/12/2018

“Ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2019”

Στην ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους, προώθησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, αύξησης των επενδύσεων και μείωσης των φορολογικών βαρών, επικεντρώθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης στην ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε πως μετά από οκτώ χρόνια ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο πρώτος που συντάσσεται προκειμένου να εξυπηρετήσει δύο βασικούς στόχους: α) τη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων που θα υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα του χρέους και β) τους αναπτυξιακούς στόχους της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η πρόκληση, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, είναι η ανάκτηση της δημοσιονομικής μας αξιοπιστίας, καθώς η επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια συνεχόμενα δεν είναι πάντα εφικτή, αφού εξαρτάται και από την επικράτηση ομαλών συνθηκών στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης θα ανακουφίσει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν πληγεί από τα μέτρα λιτότητας. Ορθώς ενισχύονται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα και ορθώς δημιουργούνται εκείνες οι προϋποθέσεις στήριξης του κοινωνικού κράτους. Αυτή είναι και η διαφορά μας απέναντι στις νεοφιλελεύθερες μονεταριστικές πολιτικές που διέλυσαν το κοινωνικό κράτος σε όλη την Ευρώπη και οδήγησαν στα σημερινά ευρωπαϊκά αδιέξοδα, τις μεγάλες ανισότητες και τον ευρωσκεπτικισμό, ανέφερε ακόμη ο Γιαννιώτης βουλευτής.

Τόνισε επίσης πως υπάρχει μια στρεβλή κατανομή των φορολογικών βαρών, με το φορολογικό βάρος να έχει καταστεί δυσβάστακτο κυρίως για τα μεσαία στρώματα και σημείωσε πως η αναθεώρηση του ν.4469/2017, το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων των παλιών αναπτυξιακών, η απλούστευση της αδειοδότησης οικονομικών δραστηριοτήτων, το Ταμείο Μικροχρηματοδοτήσεων, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, η αξιοποίηση των διεθνών αναπτυξιακών οργανισμών και η ανασυγκρότηση των φορέων εξωστρέφειας είναι μερικά ακόμη στοιχεία που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων και αλλαγών.

Για να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλιστεί η συνολική ευημερία, απαιτείται κοινωνική συνοχή. Η ενίσχυσή της ορθώς αποτελεί, και οφείλει να παραμείνει, προτεραιότητα σε μια χώρα που έχει βιώσει την οικονομική κρίση για περισσότερα από οκτώ χρόνια. Η θετική συσχέτιση μεταξύ κοινωνικής συνοχής και ποιότητας θεσμών από τη μια και συστηματικής ανάπτυξης και οικονομικής ισότητας από την άλλη, είναι οι βασικές αρχές που προσπαθεί να υπηρετήσει ο προϋπολογισμός του 2019, υπογράμμισε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Γιάννης Καραγιάννης.

Comments are closed.