Ανάπτυξη με Πρόγραμμα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
Textbox Section

Ομιλία στη Διεθνή Έκθεση “ADDIS AGROFOOD” και επαφές με την Ομογενειακή Κοινότητα της Αιθιοπίας

Ιωάννινα, 11/12/2017

“Ομιλία στη Διεθνή Έκθεση ‘ADDIS AGROFOOD’ και επαφές με την Ομογενειακή Κοινότητα της Αιθιοπίας”

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης προσκλήθηκε ως εισηγητής σε φόρουμ για το διεθνές εμπόριο τροφίμων μεταξύ Ε.Ε. και Αφρικής, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης “ADDIS AGROFOOD & PACK” που έγινε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας από τις 8 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2017.

Η φετινή, “5η ADDIS AGROFOOD & PACK”, διεθνής έκθεση αγροτικών προϊόντων, μηχανημάτων, τεχνολογίας τροφίμων και υλικών συσκευασίας, ανέδειξε τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της Αφρικής στον αγροτικό τομέα και στη μεταποίηση παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν εξειδικευμένα συνέδρια και συναντήσεις εργασίας για την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη συνεργασιών, κυρίως στο χώρο των joint venture επιχειρηματικών σχημάτων, με ενίσχυση από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο κ. Καραγιάννης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στη συμφωνία Ε.Ε. – Νότιας Αφρικής (SADC) που δημιουργεί πρόβλημα στη φέτα, τονίζοντας ότι «για ένα παραδοσιακό προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα από τα χρόνια του Ομήρου, δεν έχουν λογική οι λέξεις generic (κοινό) και grandfathering (κεκτημένα δικαιώματα) της συμφωνίας, που επιτρέπουν στη Ν. Αφρική να πουλάει λευκό τυρί άλμης με την ένδειξη ‘Φέτα Ν. Αφρικής’».

Κατά την παραμονή του στην Αντίς Αμπέμπα ο βουλευτής, ως μέλος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Αιθιοπία και Μόνιμο Αντιπρόσωπο στην Αφρικανική Ένωση κ. Νικόλαο Πατακιά, τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Αντίς Αμπέμπα κ. Δημήτριο Συκά, τον Πρωτοσύγκελο π. Χρυσόστομο και Έλληνες επιχειρηματίες στην Αιθιοπία.

Παράλληλα επισκέφτηκε το σχολείο και το πολιτιστικό κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας της Αντίς Αμπέμπα, η οποία παρόλη τη συρρίκνωση της με την πάροδο των χρόνων, συνεχίζει να αποτελεί ζωντανό κύτταρο της ελληνικής διασποράς και ισχυρό συνδετικό κρίκο των διπλωματικών σχέσεων  μεταξύ Ελλάδας – Αιθιοπίας, που φέτος συμπληρώνουν τα 100 χρόνια.

Comments are closed.