Ανάπτυξη με Πρόγραμμα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
Textbox Section

Λήψη μέτρων προστασίας της ελληνικής φέτας ΠΟΠ στη διεθνή αγορά

Ιωάννινα, 5/3/2016

“Λήψη μέτρων προστασίας της ελληνικής φέτας ΠΟΠ στη διεθνή αγορά”

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, κατέθεσε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς (Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού – Εξωτερικών – Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) σχετικά με τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν, ώστε να προστατευτεί η ελληνική φέτα ΠΟΠ στη διεθνή αγορά. Την ερώτηση συνυπέγραψαν άλλοι τριάντα οχτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πρόσφατες συναντήσεις του με κτηνοτρόφους και τυροκόμους της Ηπείρου, ο κ. Καραγιάννης έγινε κοινωνός της ανησυχίας τους σχετικά με την έλλειψη εθνικής στρατηγικής για ένα από τα βασικότερα εθνικά, παραδοσιακά και εξαγώγιμα προϊόντα. Η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού, που να εντοπίζει παραβάσεις στην Ε.Ε. αλλά και στην παγκόσμια αγορά, προβληματίζει τους εξαγωγείς τυροκόμους αλλά και τους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος, οι οποίοι νιώθουν απροστάτευτοι. Ο κίνδυνος για τα παραδοσιακά μας τυροκομεία και τις ελληνικές εταιρείες παραγωγής φέτας ΠΟΠ, είναι υπαρκτός και υποθηκεύει το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Οι προδιαγραφές της ελληνικής φέτας ΠΟΠ είναι αυστηρές και συγκεκριμένες. Τα προβλήματα εντοπίζονται στην αυθαίρετη χρήση του ονόματος “φέτα” από εταιρίες παραγωγής λευκών τυριών, ευρωπαϊκών ή τρίτων χωρών, καθώς και στην χρήση ελληνικών ονομάτων, τοπωνυμιών, εικόνων και συμβόλων, σε προϊόντα “τύπου φέτας” που παραπλανούν τον καταναλωτή στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο ποσοστό της διεθνούς αγοράς καλύπτεται από παντός τύπου λευκά τυριά, που φέρουν καταχρηστικά την ένδειξη φέτα.

Ο κ. Καραγιάννης, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν μέτρα για την προστασία της φέτας ΠΟΠ στη διεθνή αγορά, μέσω των ελληνικών φορέων εξωστρέφειας και των εμπορικών ακολούθων στις πρεσβείες μας. Τους καλεί δε να χαράξουν εθνική στρατηγική για τη φέτα με διεπαγγελματικό φορέα, ο οποίος θα έχει την διαχείριση του προϊόντος, από την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων παραγωγής του, μέχρι την προστασία του ονόματος και την προβολή του.

Comments are closed.