Ανάπτυξη με Πρόγραμμα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
Textbox Section

Ανάσα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών

Ιωάννινα, 28/4/2017

“Ανάσα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών”

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, τοποθετήθηκε την Πέμπτη 27 Απριλίου στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης “Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων”.

Ο κ. Καραγιάννης, στην αρχή της ομιλίας του τόνισε πως με το εν λόγω νομοσχέδιο εισάγεται για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη μια οργανωμένη εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης των χρεών των ελληνικών επιχειρήσεων, που θέτει στο επίκεντρο τον οφειλέτη, αφού του παρέχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει ταυτόχρονα και συνολικά τα χρέη του προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, προμηθευτές και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές, χωρίς τον φόβο καταδιωκτικών μέτρων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους του νομοθετικού πλαισίου (διάσωση υγιών επιχειρήσεων, διασφάλιση θέσεων εργασίας, εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, εξασφάλιση των εσόδων του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων) και υπογράμμισε τις καινοτομίες που εισάγει (διευρυμένο πεδίο εφαρμογής, διαφάνεια στη διαδικασία, προστασία στους μικρούς πιστωτές, αξιοποίηση του Μητρώου Διαμεσολαβητών, δικλίδες ασφαλείας για τον εντοπισμό κακοπληρωτών).

“Ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν σε μία μόνο διαδικασία με το σύνολο των πιστωτών τους και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία δίκαιη, ορθολογική και ρεαλιστική αποπληρωμή οφειλών, που δεν δημιουργήθηκαν απαραίτητα από κακές πρακτικές, αλλά από την ύφεση και τη ραγδαία πτώση κατά 25% του ΑΕΠ τα προηγούμενα χρόνια” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις δυνατότητες που παρέχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι κατά την περίοδο 2008-2014 εξαφανίστηκαν από τον επιχειρηματικό χάρτη 229.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χάθηκαν περίπου 700.000 θέσεις εργασίας, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στον κατασκευαστικό κλάδο και το εμπόριο.

“Ο κατασκευαστικός κλάδος κατέγραψε απώλειες 82.000 επιχειρήσεων, 215.000 θέσεων εργασίας και 2,5 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας, ο δε κλάδος του εμπορίου έχασε 61.000 επιχειρήσεις, 206.000 θέσεις εργασίας και 9,6 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας. Το 2014 ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήταν μειωμένος κατά 26% σε σχέση με το 2008, προκαλώντας μείωση προστιθέμενης αξίας κατά 40% και μείωση της απασχόλησης κατά 29%” ανέφερε ο κ. Καραγιάννης και πρόσθεσε “συνέπεια αυτών των απωλειών είναι τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες να υπερβαίνουν σήμερα τα 100 δισ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να υπερβαίνουν τα 120 δισ. ευρώ”.

Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών δεν αποτελεί μια αποσπασματική και μεμονωμένη νομοθετική παρέμβαση, αλλά μαζί με τους νόμους που αφορούν την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων και τον νόμο περί ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς και τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία, (COSME, HORIZON, EaSI, Ταμείο Επιχειρηματικότητας, Ταμείο Συνεπενδύσεων) τα οποία είναι διαθέσιμα ή θα ενεργοποιηθούν άμεσα, εκφράζει την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Τέλος, αφού επισήμανε τη δεύτερη ευκαιρία που δίνει το νομοσχέδιο τόσο στις κλειστές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις διατάξεις του, αρκεί να κριθούν βιώσιμες και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον επαναλειτουργίας, όσο και στους ελεύθερους επαγγελματίες που μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, υπογράμμισε την στήριξη νομοθετικής ρύθμισης που δεν θα εξισώνει τους εγγυητές των μικρών επιχειρήσεων με τους συνοφειλέτες, καθώς και την ανάγκη ρύθμισης των “κόκκινων” αγροτικών δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και των δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Comments are closed.