Ανάπτυξη με Πρόγραμμα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
Textbox Section

Νομοθετική ρύθμιση για δασωμένους αγρούς

Ιωάννινα, 7/6/2019

“Νομοθετική ρύθμιση για δασωμένους αγρούς”

Ψηφίστηκε, την Τετάρτη 5/6, νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία δίνεται η δυνατότητα καλλιέργειας των αγρών που δασώθηκαν µε το πέρασμα των χρόνων.

Η διάταξη επιτρέπει τη χρήση έως 30 στρεµµάτων δασωμένων αγρών για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια, θέτοντας ως προϋπόθεση την ύπαρξη τεχνοοικονομικής μελέτης για εκχερσώσεις μεγαλύτερες των πέντε στρεµµάτων, ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της καλλιέργειας.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, υπάρχουν 3.500.000 στρέµµατα δασωμένων αγρών στο 51% της χώρας. Πρόκειται για εκτάσεις οι οποίες το 1945 καλλιεργούνταν αγροτικά και σήµερα έχουν αποκτήσει δασική βλάστηση.

Σε ότι αφορά την περιοχή μας, η νομοθετική ρύθμιση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του Δήμου Ζίτσας να αποδοθούν για γεωργική χρήση εκτάσεις που στο παρελθόν καλλιεργούνταν ως αμπελώνες και σήμερα, λόγω της εγκατάλειψης, καλύπτονται με δασική βλάστηση.

Το αίτημα έχει στηρίξει με κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, καταθέτοντας το ως αναφορά στον υπουργό Περιβάλλοντος και με ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. Η επίλυσή του εκτιμάται πως θα ενισχύσει την αγροτική οικονομία της περιοχής, προσφέροντας εργασία και εισόδημα στην τοπική κοινωνία.

Comments are closed.