Ο Γιάννης Καραγιάννης γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1960, αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή και σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Νομισματικές Σχέσεις.

Μετεκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, στη Διαχείριση Κρίσεων και στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών. Υπήρξε ανώτατο στέλεχος επιχειρήσεων και εκπαιδευτής σε θέματα μάρκετινγκ, πωλήσεων και εξαγωγών.

Έχει εκπαιδεύσει στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της Συνεταιριστικής Πίστης στην Ελλάδα και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου.

Από το 2005 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας – σύμβουλος ανάπτυξης και εξαγωγών. Έχει ασχοληθεί με συστάσεις μικτών εταιρειών σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και την παραγωγή προϊόντων Halal και Kosher.

Είναι συγγραφέας και τακτικός αρθρογράφος οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων. Ασχολείται με τη λαογραφία της χερσονήσου του Αίμου.

Υπήρξε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος το 2010 και το 2014 και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων το 2012. Από τον Ιανουάριο του 2015 είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων. Προέρχεται από το χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ το 2005.

Είναι παντρεμένος με την παιδίατρο Ουρανία Σιανάβα και πατέρας δύο παιδιών.